MAKANAN TRADISIONAL DALAM PELBAGAI BUDAYA
Makanan tradisional sangat popular dalam kalangan masyarakat kita di Malaysia yang kaya dengan pelbagai adat dan budaya. Terdapat pelbagai makanan tradisional mengikut kaum di Malaysia. Makanan tradisional terbahagi kepada makanan basah dan makanan kering. Antaranya ialah Nasi lemak, Tosai dan Yong Tau Foo. Kuihnya pula ialah Dodol, Karipap dan Bahulu. Makanan tradisional ini semakin hari semakin popular hingga ke peringkat antarabangsa. Makanan tradisional boleh diibaratkan seperti tak lapuk dek hujan, tak lekang dek panas. Terdapat pelbagai usaha dalam memajukan industri makanan tradisional di negara kita.
MAKANAN TRADISIONAL BUDAYA MELAYU
Nasi lemak
Yee Sang merupakan juadah yang popular sewaktu hari perayaan Tahun Baharu Cina.Ia merupakan campuran sayur-sayuran yang berbagai tekstur dan warna-warni yang membawa maksud kemakmuran kepada mereka.Pada malam sebelum Tahumln Baharu China mereka akan mengadakan makan besar iaitu makan malam bersama keluarga dengan menyajikan lauk-pauk yang enak selain daripada yee sang.
Murukku juga mempunyai nama-nama lain.Nama lain bagi murukku ialah chakli dan chakri.Makanan ini berasal daripada India.Bahan utama murukku ialah urad dan tepung beras.Murukku boleh didapati di mana-mana sahaja dan dihidangkan sebagai makanan ringan.Murukku boleh disediakan dalam pelbagai perisa seperti cili,asafoetida,ajawain dan cumin.
Hidangan ini merupakan hidangan tradisional di Sabah.Hidangan ini terdiri daripada isi ikan segar yang diacampurkan dengan biji buah bambangan yang telah diparut,cili merah,halia,bawang merah,limau kapas dan garam.Fakta menarik tentang hinava ialah isi ikannya tidak perlu dimasak kerana ia akan masak dengan adanya perahan isi limau.
Barabbo merupakan bubur jagung yang dimakan sewaktu sarapan.Bahan asasnya ialah nasi,jagung dan ayam.Cara penyediaannya juga ada banyak versi.Ada yang letak banyak sayur,ada yang menggunakan belacan,namun cara membuatnya tidaklah terlalu rumit.Hidangan ini bukan sahaja enak malah mengenyangkan.
wow...baru saya tahu makanan tu asal nya dari mana... tq for the info
BalasPadam